Thursday, 20 October 2011

Wantan Ho

Dulu maser study pernah kerja part time kat satu bakery kakak owner tu selalu masak wantan ho untuk semua pekerja dapatlah saya belajar klau tak silap saya, saya belajar buat wantan ho ni tahun 1999.Cuba buat balik selepas bertahun tak sangka menjadi.
Bahan-bahan & Cara- cara:
150 gram kueh teow (digaul dgn 3 sudu makan kicap pekat & sedikit lada sulah-diperap sebentar)
-tuang sedikit minyak dlm kuali (ambil sehelai tuala @ tisu lap sekitar dlm kuali-(pastiakan semua bahagian rata dgn minyak),dgn api yg medium ,masukkan kueh teow tadi,goreng sampi kueh teow seakan kering (hati-hati kacau selalu-klu tak lekat)-keluarkan dari kuali.
-panaskan kuali dgn sedikit minyak ,( api medium ya) biler dah panas masukkan 155 ml air (klu nak kuah lebih boleh tambah air),masukkan ayam (yg telah dipotong,)udang @ sotong,biarkan seketika (kita ingin rasa stock sikit),tambah kan 1 ulas bawang putih serta 1 cm hali a (yg telah diketuk), 1 sudu makan sos tiram, & 1 camca kicap cair (klu byk nanti masin),kacau sebati,tambah 1 sudu makan kicap manis (klu nak manis tambahlah lagi),masukkan fish cake (klu suka),titiskan sedikit cuka ,letak sedikit air bancuhan tepung jagung,biler dah mendidihkan letak sayur (saya letak carrot & jagung manis kalau ader sawi hijau lagi best) & sebiji telur biler sudah pekat boleh tutup api-bubuh diatas kueh teow tadi ,sedang dimakan panas dgn lada jeruk.

No comments:

Post a Comment