Monday, 24 October 2011

Nasi Ulam

Di dalam malaysia semua negeri ader nasi ulam tetapi kandungan ulam dalam nasi semakin berkurangan kerana faktor sukar mendapatkan ulam.Dahulu nasi ulam dihidang bersama ayam bakar atau ayam panggang.
Bahan-bahan
-1 mangkuk nasi putih
-2 sudu makan sambal (kalau ikut resepi asal pakai sambal belacan tapi saya pakai sambal goreng)
-150 gram ayam goreng yg dipotong halus (klu nak ikan blh juga ,kebetulan goreng ayam utk anak ader lebih saya ambil)
-sedikit ikan masin kurau juga dipotong halus
-sebatang serai,bungan kantan, (dipotong halus)
-4 helai daun kesom,1 sehelai daun limau purut @ limau kasturi dipotong halus


-200 gram ulam pegaga & ulam raja.
-100 gram kerisik
-50 gram udang kering (yg dikisar halus)
-sebiji limau kasturi

Cara-cara
-gaulan kan nasi dengan dengan sambal,kerisik,udang kering & serta ulam


-masukkan ayam goreng & ikan masin serta perah limau kasturi gaul sebati-siap dihidang.

No comments:

Post a Comment