Di dalam malaysia semua negeri ader nasi ulam tetapi kandungan ulam dalam nasi semakin berkurangan kerana faktor sukar mendapatkan ulam.Dahulu nasi ulam dihidang bersama ayam bakar atau ayam panggang.
Bahan-bahan
-1 mangkuk nasi putih
-2 sudu makan sambal (kalau ikut resepi asal pakai sambal belacan tapi saya pakai sambal goreng)
-150 gram ayam goreng yg dipotong halus (klu nak ikan blh juga ,kebetulan goreng ayam utk anak ader lebih saya ambil)
-sedikit ikan masin kurau juga dipotong halus
-sebatang serai,bungan kantan, (dipotong halus)
-4 helai daun kesom,1 sehelai daun limau purut @ limau kasturi dipotong halus
-200 gram ulam pegaga & ulam raja.
-100 gram kerisik
-50 gram udang kering (yg dikisar halus)
-sebiji limau kasturi
Cara-cara
-gaulan kan nasi dengan dengan sambal,kerisik,udang kering & serta ulam
-masukkan ayam goreng & ikan masin serta perah limau kasturi gaul sebati-siap dihidang.
No comments:
Post a Comment