Saturday, 29 October 2011
Shepard Pie
Shepard Pie
Shepard Pie (sebelum masuk dlm oven)
bahan-bahan:
-2 biji kentang besar (america large potato)
-200 ml Mushroom Instant Soup
-250 gram ayam
-1 sudu makan tomata puri (boleh ganti dgn tomato)
-1 camca tepung jagung
-1 camca lada putih
-sedikit butter
-sedikit serbuk kulit kayu manis (pilihan)
-sedikit minyak zaiton
-sedikit cendawan segar (pilihan)
-sedikit daun bay & thyme (pilihan)
Cara-cara-
-kupas kentang-potong dadu-rebus sampai empuk
-biler sudah empuk,keluarkankan air rebusan tadi (simpan air rebusan dlm bekas lain)
-hancurkan kentang bersama butter,lada putih & minyak zaiton-ketepikan
-bacuh instant soup dgn air diatas api yg serdehana,kacau, (pastikan tidak berketul)
-masukkan ayam (yg telah dipotong kecil-kecil).kacau, letakkan air rebusan kentang tadi,kacau,
-masukkan cendawan,daun bay & thyme,tepung jagung,kacau ,masukkan tomato puri,kacau hingga masak.
-bila adunan ayam td sejuk,letak dlm bekas & letak kentang td dibahagian atas,taburkan sedit serbuk kulit kayu manis.bakar,pd suhu 180 selama 15 minit.
(Boleh letak cheese diatas klu mahu & enak dimakan semasa panas)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment