Monday, 24 October 2011

Classic Coklat Kek

Classic Coklat Kek




Bahan-bahan

200 gram butter,2 cawan tepung gandum,satu cawan gula perang,satu cawan gula kastor (blh ganti dgn gula pasir),2 biji telur,2 cawan fresh milk perisa coklat, 2 camca soda bikarbonat ,2 camca baking powder,setengah cawan serbuk koko, 1 camca serbuk kopi (dibancuh dgn sedikit air panas) sedikit esen vanila.
-satukan tepung gandum,serbuk koko.soda bikarbonat,baking powder ,ayakkan,ketepikan dulu,pukul butter sehingga kembang,masukkan telur,pukul sebati,masukkan esen vanila,pukul sebati,masuk brown sugar & gula kastor,pukul sebati,letak campuran tepung (yg telah diayak tadi),pukul sebati,masukkan fresh milk,pukul sebati,kemudian masukkan bancuhan serbuk kopi,pukul sebati.
-masukkan dlm loyang (pastikan telah disapu dgn sedikit butter agar kek x melekat)-bakar dgn suhu 180 selama 60 minit.
untuk topping-(bila kek sudah masak blh letak atas kek @ hiasan)-ini pilihan
-dgn m'gunakan kaedah double boiler,cairkan coklat masakan,letak sedikit butter,kacau ,letak sedikit fresh milk perisa coklat yg telah dibancuh dgn 1 camca kecil tepung jagung,kacau,sejukkan-boleh diletak diatas kek tadi-klu suka boleh letak coklat rice (seperti dlm gambar)

No comments:

Post a Comment