Sunday, 23 October 2011
Ikan Asam Nyonya
bahan-bahan:
-12 btg lada kering*
-1 sudu makan udang kering*
-3 ulas bawang putih*
-3 biji bawang merah (saiz medium)*
-2 biji buah keras*
-2 cm kunyit & halia*
-1 biji tomato*
-1 batang serai (potong sedikit ambik bahagian bawah)*
-1 batang bunga kantan (potong sedikit ambik bahagian atas)*
kisar semua bahan ini.*
sepotong ikan merah
-sedikit sayur kacang benday (lady finger) & nenas
-2 keping asam keping
100ml air dididihkan dgn asam keping tadi,masukkan -sedikit hirisan halia,lebihan serai & bunga kantan tadi (diketuk)-renehkan sekejap kemudian masukkan ikan (jgn lama sgt takut ikan overcook sbb kita ingin rasa sedikit stok ikan)-keluarkan ikan tadi-simpan air reneh tersebut.
-panaskan kuali dgn sedikit minyak-tumis bahan kisar,masukkan air reneh tadi,tumis,masukkan ikan & daun kesom,biler dah mendidih masukkan sayur & nenas & tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment