Monday 31 October 2011

Resepi Dari Kek Shiffon

Tadi pergi hypermarket tengok diaorang jaul shiffon kek RM 4.00 jadi timbul idea nak buat resepi dari kek shiffon untuk anak-anak.Jom kiter lihat.


1.chiffon ice cream
-potong dua chiffon kek,kemudian letak ice-cream-simpan dalam tempat sejukbeku dlm 5 minit-kelurakan sedia dihidang.
-utk topping pun mudah-1 sudu makan milo,setengah camca serbuk koko,satu camca susu manis,bancuhkan serbuk koko denagn sedikit air panas (pastikan larut),kemudian tambah sedikit milo milo & susu,kacau (kalau nak manis tambah susu lagi)-boleh terus diletak atas kek tadi.


2.simply tiramisu
potong shiffon kek kepada 3 bahagian,yg bawah rendam dgn nescafe (nescafe bancuh dgn air panas-sikit sahaja ya-takut pahit-simpan dlm peti sejuk jap),mesin,2 sudu makan whipping cream ,1 sudu makan cream cheese ,2 camca gula (klu nak buat untuk kuatiti banyak boleh guna 200ml whipping cream (selalu jual dlm kotak 200ml) 150ml cream chesse,setgh cawan gula)-mesin hingga nampak sprt krim (pastikan gula larut klu nak manis blh tambah gula lg)-sapu cream cheesa td pd lapisan tgh & atas sprt gambar (klu suke blh deco dikeliling kek,taburkan serbuk koko di atas kek)-simpan dlm peti sejuk-sedia untuk dimakan.

(maaf visual kurang jelas snap daalm peti sejuk & abaikan kek sebelah tu ,tu untuk anak yang kecik_Rafael)

No comments:

Post a Comment