Thursday 20 October 2011

Jew Hoo Char.

Inilah adalah salah satu resepi Nyonya (Baba Nyonya) selalu nyer mereka gemar makan dengan sambal belacan.




Bahan-bahan
-2 sudu makan kicap pekat
-1 biji bawang merah (small size) & 3 ulas bawang putih (dihiris)
-150 gram ayam (dicelup dgn tepung jagung digoreng sebentar-ketepikan)
-sedikit cendawan,carrot,sengkuang,
daun bawang & tomato.
-sedikit kentang (digoreng separa ketepikan)
-soo hoon & tahu kering (direndam dlm air suam sebentar & toskan
-1 sudu makan taucu (salted soya bean) & air.
Cara-cara
panaskan minyak + bawang biler dah naik bau + ayam & kentang + kicap pekat +kacau masukkan sayur + sedikit air + soon hoon & tahu kering + taucu + bairkan 3-2 minit & tutup api.

Nota-saya x letak garam ssb taucu dah masin.
 
 

No comments:

Post a Comment