Friday 21 October 2011

Ayam Goreng Kunyit & Ayam Paprik




1.Ayam Goreng Kunyit-potong ayam,perapkan dgn 1 sudu makan sos tiram,1 camca serbuk kunyit & sedikit garam,panaskan minyak,masukkan ayam tadi,kacau dgn api medium,letakkan bawang,carrot (blh jg tambah kobis bunga@sayur jagung),kacau rata & angkat setelah bawang layu & ayam kekuningan.
2.Ayam Paprik-200 gram ayam (yg telah dipotong),2 susu mkn cili kisar,1 sudu makan sos tiram,1 sudu makan kicap pekat,1 camca tepung jagung (yg dibancuh dgn sedikit air)sedikit air ,gula & garam,carrot.
-panasakan minyak,tumiskan cili td,letakkan bawang,kacau.letak sos tiram ,kacau ,letakkan sedikit air ,garam & ayam,kacau,letak kicap pekat & gula (dgn api medium),letak carrot (klu ader daun limau purut lg best,blh tambah kacang panjang@kobis bunga jg)-kacau masukkan air bancuhan tepung jagung,biar sekejap hingga pekat.

Nota:ayam goreng kunyit ni sesuai utk anak2 & ayam paprik ni utk mak anak (saya lah tu-he3x)

No comments:

Post a Comment