Monday 14 November 2011

Peria Goreng Molek

Sudah lama tak makan peria goreng semalam nasib baik jumpa peria & peria ni kalau tak masak dengan teratur nanti pahitnya tak hilang.Seharusnya selepas potong peria untuk dimasak rendam selama 4 minit dengan sedikit garam.

Peria Goreng Molek
Bahan-bahan
-sebiji peria (medium size dipotong dan direndam dengan sedikit garam selama 4 minit.


- 3 sudu makan lada kisar ( campuran lada kering 10 tangaki,1 biji bawang merah (large size),3 ulas bawang putih,2 cam halia & 3 sudu makan udang kering yang telah diblender)
-1 sudu makan sos tiram
-1 sudu makan kicap manis (sebagai ganti gula)
-1 sudu makan tauchoo (salted soya bean)
-1 camca air tauchoo (selalu kalau beli tauchoo dalam botol ader air sebagai ganti garam)
-1 sudu makan udang peapai
-sebiji telur
-sedikit air dan minyak masak

Cara-cara
-panaskan miyak biler dah panas masuk lada kisar
-tumis hingga naik bau kemudian masukka sos tiram & kicap
-kacau biler nampak sedikit kering tambahkan sedikit air
-masukkan air tauchoo biler namapak agar kering masukkan peria
-gaul sebati tambahkan sedikit air (supaya tidak terlalu kering kalau banyak air pun tak bagus)
-masukkan tauchoo,udang pepai kacau sebati masukkan telur biarkan 2 minit kacau pastikan semua bahan rata & nampak kering kemudian tutup api. (jangan goreng terlalu lamer nanti peria overcook & jadi lembik)

No comments:

Post a Comment