Friday, 25 November 2011

Syrup Cream Brulee

Teringin pulak nak makan cream brulee tapi nak buat yang asli rasernyer susah sikit sebab kat rumah tak der torch tapi buatlah juga sebab nak makan.
Bahan-Bahan
-1 cawan whipping cream
-1 cawan fresh milk
-4 biji kuning telur
-3 sudu makan gula
-sedikit serbuk vanilla
-1 sudu makan syrup rose
Cara-cara
-satukan fresh milk & whipping cream
-panaskan dengan api medium
-biler dah buih-buih kecik dikeliling periuk masukkan syrup rose
-kacau perlahan & biler pekat tutup api
-putar telur ,gula sehingga kembang masukkan serbuk vanilla
-putar telur hingga berbuih (penting mesti pukul sehingga ringgan serta berbuih kalau tak brulee tak jadi)
-campurkan adunan telur denagn fresh milk tadi & kacau perlahan
-masukkan ke dalam acu ramekin & bakar dengan suhu 150 selama 20 minit

No comments:

Post a Comment