Bahan-bahan A
-2 ekor sotong putih (medium size)
-250 gram ayam yg dicincang halus
KESEMUA BAHAN NI DIGAUL DGN SEDIKIT SOS TIRAM & TEPUNG JAGUNG & MASUKKAN DLM PETI SEJUK SELAMA 5 MINIT.
Bahan-bahan B
-100 gram cendawan (dihiris halus)
-100 gram soo hoon (direndam dlm air suam)
-bawang merah & lada hijau (dicincang halus)
-2 cm serbuk pati ayam (saya ambik dari kiub boleh pakai juga yang serbuk)
Bahan-bahan C
-1/2 cawan santan pekat
-1/3 cawan air
-2 cm serai & kunyit (yg dipotong) 1 biji bawang merah (small size) & 3 ulas bawang putih (kesemua diblender halus) & sedikit garam
Cara-cara
-keluarkan 250 gram ayam (yang telah diperap tadi atau bahan A)
-panaskan sedikit minyak
-masukkan ayam,cendawan,soo hoon & serbuk pati ayam (bahan B)
-kacau sebati,masak ayam separa masak,kemudian keluarkan masukkan ke dlm sotong tutupkan atau cucukkan dgn lidi (supaya tidak terbukak)
-masukkan air ke dalam periuk biler dah me'didih masukkan sotong & bahan C yang telah diblender (serai + bawang) kacau kemudian masukkan santan & sedikit garam masak dgn api yg perlahan
-selepas 3-4 minit ,pusing sotong tadi (sotong makanan laut selalu nyer ia masak dlm maser 6- 7 minit )
-biler kuah nampak pekat & tutup api.
No comments:
Post a Comment