Wednesday, 23 November 2011

Puding Chokastard

Puding Chokastard
Bahan-bahan A
-setengah packet agar-agar
-1 cawan & 1/2 cawan susu cair
-1 cawan & 1/3 cawan fresh milk (perisa asli)
-2 sudu makan susu pekat
-1 camca butter
-1 sudu makan gula pasir (klu nak manis blh tambah lg)
-1 sudu makan serbuk koko
-2 sudu makan tepung kastard + sedikit tepung jagug yg dibancuh dgn 4 sudu makan air (pastikan tidak berketul ya-seperti dlm gambar)
Cara-cara
-masak agar2 dgn 2 cawan air + biler dah larut (nampak mcm jernih) + gula + kacau + butter + serbuk koko + susu cair & fresh milk + kacau (api medium kena kacau selalu-takut berketul) + masukkan tepung kastard & kacau + biler dah keluar buih kecik-kecik (nampak mcm m'didih) & tutup api-biler dah sejuk sikit & tapiskan adunan ke dlm bekas terus simpan dlm peti sejuk dalam 15 minit .

Bahan -bahan B
-1 cawan & 1/3 fresh milk
-1/2 susu cair
-2 sudu makan susu pekat
-2 sudu makan tepung kastard & sedikit tepung jagung (yg dibancuh dgn 4 sudu makan air-pastikan tidak berketul )
-sedikt essen vanilla
(nota-saya x campur gula sbb ni dah manis tp klu ader yg nak campur pun boleh jg)
Cara-cara
-campurkan semua bahan-bahan & didihkan dlm periuk (api medium-selalu kacau utk elak dari berketul) biler dah nampak pekat & tutup api-sejukkan sebentar & tuang ke atas Bahan A tadi-taburkan sedikit coklat rice-simpan dlm peti sejuk.

No comments:

Post a Comment