Lunch -Oct 10 11
1.Ayam Kurma
Bahan-bahan :
-3-4 ketul ayam
-bunga cengkih,buah pelaga,jintan manis & jintan putih-SEMUA DIGORENG TANPA MINYAK-DIKISAR HALUS-KETEPIKAN.
-6 tangkail cili kering + 1 biji bawang merah (medium) + 4 ulas bawang putih + 2 cm halia -DIKISAR HALUS KETEPIKAN
-1 cawan santan
-1 paket rempah kurma (dibancuh dgn sedikit air panas-seperti pess)
-1 batang kulit kayu manis , cili hijau & tomato
-2 biji kentang
-sedikit minyak , garam & air
Cara-cara
-panaskan minyak ,masukkan bahan (lada & bawang yg dikisar tadi) + biler dah naik bau masukkan ( bahan2 seperti bunga cengkih yg dikisar tadi) + kacau
-masukkan pess (rempah kurma) ,tumis sekejap + masukkan sedikit air + kacau .
-masukkan kuli kayu manis + ayam + kentang & biarkan ayam masak (ayam kali ni medium jd cepat empuk dlm 5 minit)
-masukkan santan & sedikit garam biler nampak mcm dah berbuih masukkan tomato & cili hijau-selepas 2-3 minit boleh tutup api.
2.Sambal Goreng Bersantan
Sambal Goreng Bersantan
Bahan-bahan
-150 gram isi ayam
-10 tangkai cili kering + 2 cm halia + 1 cm kunyit + sedikit udang kering + 3 ulas bawang putih & 1 biji bawang besar (medium saiz)-SEMUA DIKISAR
-4 keping tempe (dipotong perap sedikit dgn sos tiram ,garam & serbuk kunyit-digoreng -ketepikan)
-4 keping tahu dipotong (di goreng-ketepikan)
-2 biji kentang (medium)-dipotong & digoreng-ketepikan.
-soo hoon & tahu kering -100 gram
-1/3 cawan santan pekat
-2 sudu makan air asam jawa
-sebiji telur
-sedikit minyak + garam + gula.
Cara-cara :
-panaskan minyak-masukkan bahan yg dikisar tadi kacau hingga nak bau + masukkan isi ayam + kacau + letakkan sedikir air + soo hoon & tahu kering (biar sekejap soo hoon & tahu kering akan jd lembik) air asam jawa + kacau + santan + kacau + letak sedikit gula & garam
-masukkan tempe + kentang + tahu + tambah sedikit air + kacau sebati + telur + biarkan dlm 2 minit & tutup api.
3.Acar Timun Masak
Acar Timun Masak
Bahan-bahan "
-sebiji timun & carrot -dipotong halus -direndam dalam air garam (seperti gambar di atas)
-6 tangkai cili kering + 2 biji bawang putih + 1 biji bawang merah (small size) + 1 cim halia & kunyit + sedikit udang kering-SEMUA KISAR
HALUS
-sedikit minyak + garam + gula + daun bawang + sebiji limau kasturi.
-biji sawi + sedikit bawang putih & merah yg telah dipotong halus.
Cara-cara "
-panaskan minyak + masukkan bawang putih & merah +_ biler dah naik bau masukkan bahan yg telah dikisar tadi + tumis sebentar + masukkan biji sawi garam & gula , masukkan timun & lobak + kacau + perah limau kasturi + daun bawang kacau sebati & tutup api (jgn terlampu lamer nanti sayur over cook)
No comments:
Post a Comment