Tuesday, 15 November 2011

Oreo Cheese Cake (unbaked)






Bahan-bahan
-1 paket biskut oreo (137 gram)
-1 cawan cream cheese
1/2 cawan whipping cream
-3 sudu makan butter (unsalted)
-1/2 cawan gula halus
-1/4 fresh milk
-1 biji kuning telur
-2 sudu makan gelatin
-4 sudu makan air
-setengah biji lemon
Cara-cara
-patah-patahkan biskut oreo 8 keping (nak banyak biskut boleh juga)sampai halus (biskut jeh krim kelurakan & ketepikan)
-gaul biskut pakai tangan lagi bagus (yang telah dihancurkan tadi) dengan 2 sudu makan butter
-masukkan ke dalam bekas & tekan padat simpan dalam peti sejuk _ni base kek ya.
-pukul whipping cream sehinngga gebu & ketepikan
-dengan m’gunakan kaedah double boiler,panaskan fresh milk biler dah keluar buih masukkan kuning telur
-kena kacau perlahan & penting jangan bagi susu & kuning telur berketul (2 minit dah cukup)-ketepikan
-patah 4,6 keping biskut oreo –ketepikan
- pukul cream cheese,gula & 1 sudu mkan butter hingga gebu
-dengan m’gunakan double boiler,masukkan air & gelatin& picitkan lemon (ke dalam cecair gelatin) kacau -biler cecair dah jernih serta tidak berketul angkat –ketepikan
-ambil whipping cream campurkan ke dalam adunan cream cheese -parutkan sedikit kulit lemon masukkan
-campurkan adunan tadi (whipping cream & cream cheese) bersama adunan kuning telur ,biskut oreo (yang patah 4 tadi) & adunan gelatin
-gaul rata semua adunan & masukkan ke dalam bekas (base kek yang terdahulu tadi)
-patahkan lebihan biskut oreo letak diatas kek
-simpan dalam peti sejuk selama 4-5 jam.
Nota :kek ni lagi cantik kalau m’guna kan loyang yang boleh dibuka dibahagia bawah tapi saya m’gunakan adunan yang sedikit jadi hanya gunakan bekas 16 cm x 16 cm & potong kek dengan m'gunakan pisau yang telah direndam dengan air suam.

No comments:

Post a Comment