Monday, 14 November 2011
Kerabu Taugeh
Bahan-bahan
-300 gram taugeh
-200 udang (medium size)
-3 sudu makan kerisik
-2 sudu makan udang kering (goreng tanpa minyak kemudian dikisar halus)
- setengah camca cuka
-sedikit hirisan bawang merah , lada hijau & setengah biji limau kasturi
Cara-cara
-rembus udang & picit setengah biji limau kasturi di dalam air rebusan udang (bg m'hilang kan bau hanyir udang jgn byk2 sikit jeh 2 titik klu byk nanti masam)
-pansakan air,letakkan sedikit garam,masukkan taugeh (celur_dalam kiraan 1,2,3,4,5, angkat taugeh jangan celur lama sangat nanti taugeh m'jadi lembik hilang ranggup)-angkat & tapiskan.
-keluarkan udang (klu udang seperti kepala bertemu ekor makna nya dah masak angkat & tapiskan.
-campurkan kerisik bersama cuka & gaul sebati (guna sudu pun boleh)
-dlm proses buat kerabu pastikan taugeh & udang benar-benar ditapis (kalau tidak kerabu kan berair)
-gaulkan kerisik bersama taugeh & udang (pakai tangan pun boleh) masukkan udang kering,hirisan bawang & lada gaul sebati.Siap dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment