Saturday, 29 September 2012
Mango Cake
Mango Cake
Dua hari lepas beli mangga muda & amboi 4 slice nak dekat RM 5.00.Kalau kat umah emak & kampung saya ,boleh makan mangga free sampai pengsan jangan makan pokok sudah-Jadi terbit idea nak buat kek mangga kasi warna hijau sikit & memory pelam muda.
-150 gram tepung gandum (tambah kan sedikit dengan serbuk penaik & ayakkan –ketepikan)
-100 gram butter
-100 gram gula halus
-2 titik esen vanilla
-40 ml susu segar (fresh milk)
-1 camca perasa mango
-2 titik pewarna hijau-
-2 biji telur
-50 gram dry mango (dihiris halus)
Cara-cara
putar butter & gula halus sehingga berkrim
-masukkan telur & essen vanilla
-putar sebati & masukkan tepung sedikit demi sedikit
-putar sehingga adunan nampak seperti kental
-masukkan fresh milk & putar sebati
-masukkan pewarna & dry mango
-gaul rata & masukkan ke dalam Loyang
-taburkan sedikit dry mango di atas kek
-bakar pada suhu 180 darjah selama 35 minit
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment