Saturday, 29 September 2012

Mango Cake

Mango Cake
Dua hari lepas beli mangga muda & amboi 4 slice nak dekat RM 5.00.Kalau kat umah emak & kampung saya ,boleh makan mangga free sampai pengsan jangan makan pokok sudah-Jadi terbit idea nak buat kek mangga kasi warna hijau sikit & memory pelam muda.
-150 gram tepung gandum (tambah kan sedikit dengan serbuk penaik & ayakkan –ketepikan) -100 gram butter -100 gram gula halus -2 titik esen vanilla -40 ml susu segar (fresh milk) -1 camca perasa mango -2 titik pewarna hijau- -2 biji telur -50 gram dry mango (dihiris halus)
Cara-cara putar butter & gula halus sehingga berkrim -masukkan telur & essen vanilla -putar sebati & masukkan tepung sedikit demi sedikit -putar sehingga adunan nampak seperti kental -masukkan fresh milk & putar sebati -masukkan pewarna & dry mango -gaul rata & masukkan ke dalam Loyang -taburkan sedikit dry mango di atas kek -bakar pada suhu 180 darjah selama 35 minit

No comments:

Post a Comment