Friday, 11 October 2013

Lemon Cake With White Chocolate Cheddar Topping

Sekarang ni sibuk-sibuk dengan kek keju leleh , anak saya Rafael memang pengemar keju jadi ini untuk anak mama ya kalau 2 tahun dulu dikenali sebagai Snow Cheese Cake untuk kali ni mama buat versi 'Lemon Cake With White Chocolate Cheddar Topping cewah panjang nyer nama . Bahan-bahan:- -220 gram butter -200 gram gula caster -220 gram tepung gandum -1/2 cawan fresh milk -2 sudu makan air perahan lemon
-4 biji telur -sedikit serbuk penaik ,essen vanilla & pewarna kuning Cara-cara:- -ayakkan tepung dan serbuk penaik kemudia ketepikan
-pukul butter bersama gula sehingga butter seakan berwarna putih -masukkan telur pukul sehingga sebati
-bancuh pewarna , air perahan lemon dengan fresh milk -masukkan kedalam adunan tadi bersama tepung -pukul sehingga semua ramuan sebati -bakar pada suhu 170 darjah selama 45 minit.
Kek Lemon setelah siap dibakar.
Setelah sejuk boleh lah dipotong. Tidak digalakkan memotong kek sejurus keluar oven ya nanti kek akan berderai.
Sebelum terlupa ni resepi untuk topping. Bahan-Bahan:-250 gram cream cheese,1 cawam whipping cream & 1/4 cawan krimer pekat manis. Cara-cara:-campurkan semua bahan diatas pukul dengan kelajuan serdehana sehingga gebu. Sapukan topping diantara kek taburkan sedikit coklat putih yang telah di parut halus & tutup kek.Sapukan topping disekeliling kek & taburkan keju cheddar yang juga telah di parut halus.

No comments:

Post a Comment